ALPINE-FINLAND.COM

ALPINE-FINLAND.COM

Infopaketti autojen multimediajärjestelmistä

Turvallisuus ennen kaikkea

Turvallisuus ennen kaikkeaPelkästään yhden sukupolven aikana elinolosuhteemme ovat muuttuneet huimasti. Ennen kaikkea siksi, että kehitys on vienyt meitä eteenpäin erilaiseen todellisuuteen. Kaikki tapahtuu nopeammin ja helpommin ja samalla vaadimme enemmän ja enemmän.

Maapallomme on tätä myötä pienentynyt, ja elämme globalisoitunutta aikaa. Tiedämme hetkessä mitä toisella puolella maapalloa tapahtuu ja voimme vaikuttaa siihen. Kehitys on ehdottomasti helpottanut arkeamme, mutta se on myös tuonut uusia haasteita, kuten teollisuuden päästöt, luonnonvarojen väheneminen tai kasvavan liikenteen.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kehityksen tuomasta haittapuolesta, joka voi vaikuttaa hyvinvointiimme ja asettaa jopa turvallisuuden vaakalaudalle. Turvallisuus onkin tekijä, johon panostetaan maailmanlaajuisesti yhä enemmän ja enemmän.

Voiko ottaa liian varman päälle?

Turvallisuus ei ole se tekijä, jolle annetaan kummemmin merkitystä tai joka pidettäisiin mielessä tilanteessa kuin tilanteessa. Päinvastoin muoti ja moderni elämäntyyli edellyttävät, että etsitään uusia reittejä, kokeillaan rajoja ja jopa uhmataan luonnonlakeja. Voisiko siis pitkälle kehittynyt ja hyvin suunniteltu yhteiskunta olla monasti liian rutiininomaista ja jopa liian turvallista?

Emme joudu kohtaamaan päivittäin juurikaan vaarallisia tai haastavia tilanteita, joten sellaisia haasteita haetaan esimerkiksi vauhdikkaista urheilulajeista tai adrenaliinia nostavista extreme-elämäntyylistä. Ajan henkeen kuuluu hieman uhmaaminen ja haasteiden voittaminen, esimerkiksi harrastuksien, joissa kohdataan ja kyseisiä elementtejä, välityksellä. Kuitenkin tarkoituksena on lähinnä voittaa omat esteet ja rajoitukset turvallisuudesta tinkimättä.

Extreme-harrastusten turvallisuus

Jännitystä elämään haetaan monasti erilaisilla extreme-harrastuksilla, tai uutuuslajeilla kuten esimerkiksi laskuvarjohyppy, alamäkiajo tai purjeliito lukuisten muiden lisäksi. Onko siis niin, että mainittujen lajien myötä turvallisuus unohdetaan täysin, ja nuoria ja lapsia kannustetaan ihannoimaan vaaraa vasten luonnonlakeja?

Näin hullusti eivät asiat kuitenkaan ole, sillä kyseessä on urheilu, jossa etsitään elämyksiä ja kohdataan haasteita, joilla myös kasvatetaan itseluottamusta. Totta on sekin, että juuri silloin kun kohtaamme vaaran tai haasteen vapaalla valinnalla, opimme hallitsemaan sen ja ymmärrämme todella turvallisuuden merkityksen.

Mainittakoon myös, että extreme-lajit ovat tänä päivänä organisoituja ja virallisia urheilulajeja, joten harrastajien turvallisuus on otettu huomioon, ja kullekin lajille on kehitetty oikeanlaiset turvavälineet, kuten kypärät tai erilaiset suojat. Lajeja harrastetaan yleensä valvotussa ympäristössä, joten vaikka turvallisuus ei olekaan mikään ”muotikonsepti”, niin olemme kuitenkin hyvin tietoisia sen tärkeydestä.

Turvallisuus liikenteessä

Kun puhutaan kehityksestä ja turvallisuudesta sekä siitä, voivatko ne kulkea käsi kädessä, on syytä mainita liikenne. Modernit ajoneuvot kulkevat huippunopeuksilla, mikä asettaa omia haasteitaan turvallisuudelle. Sitä mukaa, kun moottoriin on saatu lisää tehoa, on turvallisuuteenkin panostettu. Itse auton rakenne ja perusvarusteet suunnitellaan turvallisuutta ajatellen esimerkiksi mahdolliset onnettomuustilanteet huomioiden.

Autonomistajan rooli on turvallisuuden kannalta oleellinen, sillä ajoneuvoa on osattava huoltaa ja varusteet valita oikein. Esimerkiksi laadukkaat ja hyvässä kunnossa olevat renkaat on yksi perustekijä turvallisuuden kannalta. On muistettava, että järjenkäyttö ja sääntöjen noudattaminen takaavat hyvin pitkälle turvallisuuden liikenteessä ihan perusvarustetussakin ajoneuvossa.

Ajoneuvon lisävarusteet

Erilaisilla lisävarusteilla voidaan vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Autoihin asennettavat navigaattorit auttavat kuskia löytämään perille, mutta navigointilaite osaa myös ilmoittaa erilaisista vaaratilanteista kuten tietöistä, ajonopeuksista tai poliisikontrolleista. Toki voisi toisaalta ajatella, että erilaisten laitteiden käyttö ajon aikana vaarantaa ajosuoritusta, mutta modernit navi-soittimet nimenomaan vapauttavat käsien käytön handsfree-toiminnolla ja langattomalla yhteydellä soittimeen.

Erilaisia ajoneuvon lisälaitteita hankittaessa on muistettava ensin tarkistaa niiden soveltuvuus juuri omaan ajoneuvoon. Esimerkiksi elektronisia laitteita, kuten navi-soittimia valittaessa on suositeltavaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, sillä väärin asennettuna voi kyseinen laitteisto vaikuttaa koko ajoneuvon sähköjärjestelmään.

Turvallinen yhteiskunta

Jokunen vuosikymmen sitten turvallisella yhteiskunnalla viitattiin kunnollisiin suojateihin, pyöräilyväyliin ja palohälytyslaitteisiin. Turvallisuus liikenteessä onkin kasvanut sen myötä kun heijastimet, pyöräilykypärät ja pyörän valaisimet tulivat kuvioihin.

Modernissa yhteiskunnassa turvallisuuden takaaminen on kuitenkin paljon monimutkaisempaa ja vaativampaa. Asuntoihin ja ajoneuvoihin asennetaan varashälyttimiä, julkisissa tiloissa tarvitaan valvontakamerat ja turvahenkilökunta, puhumattakaan lentokenttien turvatarkastuksista. Kaikki mainitut toimenpiteet ovat välttämättömiä, kun rikollisuus on tänä päivänä organisoitua ja aseistetut hyökkäykset voi olla todellisuutta keskellä kirkasta päivää. Autojen ollessa mitä kasvavassa määrin elektronisia ja sisältävän mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia, mikä olisikaan hakkerille houkuttelevampaa kuin koodata huippumersun ovet auki ja huristaa tiehensä.

Tällaisissa tilanteissa turvallisuuden takaaminen onkin jo koko yhteiskunnalle todella haasteellista, ja se alkaa jo kasvatuksesta toisinajattelevia kohtaan. Miten voisimme muutoin välttyä vaaralta, jota emme tunne, tai joka väijyy keskuudessamme?

Turvallisuus tulee siis ennen kaikkea, ja oikealla suunnittelulla ja panostuksella turvallisuus voi olla taattua myös modernin yhteiskunnan asettamien haasteiden ehdoilla. Jos ennen tuli opetella käyttämään pyöräilykypärää, tänä päivänä käytämme navigaattoria ja digitaalisia apuvälineitä.

Privacy Policy