ALPINE-FINLAND.COM

ALPINE-FINLAND.COM

Infopaketti autojen multimediajärjestelmistä

Tulevaisuuden multimediajärjestelmät

Jokavuotiset CES-kuluttajaelektroniikkamessut ovat digimaailman uusien tuotejulkistusten vuoden kohokohta ja todellinen tekniikkanörttien taivas. Uusimpien kehitelmien joukossa nähdään laaja valikoima kaikenlaisia vempaimia ja trendsettereitä, jotka vetävät satoja tuhansia kuluttajateknologian fanittajia Las Vegasiin. Messuilla uusia tuotteita julkistavat sekä suuret valmistajat, kuten Sony, Samsung, Panasonic ja LG, että pienemmät näytteilleasettajat, joiden yhteisenä tavoitteena on keksintöjensä avulla herättää median ja kuluttajien huomio.

Uudet high tech -ominaisuudet autoilussa

Yksi viime vuosien keskeisimpiä edustettuina olevia aloja ovat olleet virtuaalitodellisuus, itseajavat autot sekä muut älykkäät liikenneratkaisut. Tämä ei ole mikään yllätys, sillä teknologiankehityksen keskeisimpiä tavotteita on ihmisen arjen helpottaminen ja rutiininomaisten tehtävien automatisointi. Suuret autonvalmistajat kuten Honda, Ford ja Toyota ovat jo vuosikymmenien ajan olleet esittelemässä uusia “smart car” -teknologioitaan CES-messuilla, mutta vuonna 2018 vierailijoiden huomion varasti täysin uusi markkinanimi. Nimittäin, yksi upeimmista keksinnöistä, joka messuilla esiteltiin on itseajava kiinalaisvalmisteinen Byton EV -katumaasturi. Tämän premium-luokan sähköauton on tarkoitus tulla Euroopan markkinoille vuonna 2020 ja se pitää sisällään ensiluokkaisia high-tech ominaisuuksia, jotka ovat kuin aikamatka tulevaisuuteen. Byton EV:stä löytyy muun muassa ylellinen nahkaverhoilu, värikoodattu sisustus sekä puulattia. Yksi silmäänpistävimmistä luksusominaisuuksista on kuitenkin auton keskikonsolin lähes kokonaan peittävä massiivinen multimediajärjestelmä, Shared Experience Display. 125 x 25 cm kokoinen näyttö korvaa täysin perinteisen auton keskikonsolin ja tarjoaa kaikille autossa matkustaville niin kutsutun “jaetun kokemuksen”, jossa kuljettajalla on oma tabletti ja takaistuimilla istuville omat multimedianäyttönsä. Myös ratin keskelle on integroitu kosketusnäyttö, josta ohjataan tärkeimpiä ajoneuvon toimintoja.

Personalisoitu ajokokemus keskeisenä osana tuotekehitystä

Myös edellisvuosina CES-messuilla on saatu paljon esimakua tulevaisuuden itseajavista autoista, mutta vuoden 2018 messut osoittivat selkeästi, että valmistajat keskittyvät nyt personalisoidun ajokokemuksen tarjoamiseen. Yhä enemmän kotoa ja mobiilista tuttuja ominaisuuksia pyritään integroimaan myös henkilöautoihin ja erityisesti puheohjaus näyttää olevan yksi tämän vuoden ykkösjutuista. Puhetta on ollut jo myös digitaalisista ohjelmistoalustoista, joiden avulla arkielämästä tutut sovellukset voidaan tuoda myös autoilukokemukseen. Näiden avustettujen ja puoliautonomisten teknologioiden vyörymistä markkinoille aletaan mitä ilmeisemmin näkemään jo muutaman vuoden sisällä.

Personalisoidun ajokokemuksen luomisen keskiössä ovat erilaiset digitaaliset ohjaimet ja liitännät, joista aiemmin mainittu Shared Experience Display on todella erinomaisena esimerkkinä. OLED ja QLED -näyttöteknologiat tarjoavat kustannustehokkaan tavan tuoda auton näyttöihin suurempaa informaatiotarjontaa sekä visuaalista kyvykkyyttä ja ne helpottavat myös käytännönläheisempiä asioita, kuten esimerkiksi keskikonsolin siivousta. Jättikokoisen näytön tärkeimpänä tavoitteena on kuitenkin tehdä pitkistä ja tylsistä automatkoista hieman vähemmän tylsiä.

Automatkat, joilla viihtyy

Näytöltä saatavan informaation määrä kuljettajalle tulee rikastumaan merkittävästi ja samalla se tulee tarjoamaan lisäominaisuuksia myös takapenkillä istuville kanssamatkustajille. Markkinoilla on jo jonkin aikaa nähty yleistyvinä ilmiöinä Apple CarPlay ja Android Auto, jotka avustavat kuljettajaa muun muassa navigoinnissa, tekstiviestien lähettämisessä, musiikin valitsemisessa ja muissa vastaavissa toiminnoissa, mutta tulevaisuuden multimedianäytöt tulevat tämän lisäksi tarjoamaan autoilijoille jaetun viihdekokonaisuuden, jossa takapenkillä matkustajat voivat esimerkiksi katsoa videoita ja elokuvia tai vaikkapa pelata monenlaisia pelejä multimedianäytöllä. Esimerkiksi kasinopelit ovatkin erinomainen keino saada aika kulumaan pitkilläkin automatkoilla hitusen nopeammin, joten uskomme niiden nousevaan suosioon myös autojen takapenkkiläisten keskuudessa. Parhaat sivustot voit tsekata ja tallentaa kirjanmerkkeihin täältä.

Alpine on Alan johtava mobiilielektroniikan valmistaja ja maailman ensimmäinen mobiilisen multimedian ratkaisuja tuottava yritys, joka tarjoaa jo tänä päivänä autoilijoille muun muassa digitaalista viihdettä ja innovatiivisia turvallisuus- ja navigaatio-ratkaisuja. Odotamme innolla, minkälaisia sellaisia uusia ratkaisuja Alpine tulee lähitulevaisuudessa kehittämään, jotka tulevat tekemään autoilusta yhä enemmän räätälöityä, turvallisempaa ja viihdyttävämpää.

Privacy Policy