ALPINE-FINLAND.COM

ALPINE-FINLAND.COM

Infopaketti autojen multimediajärjestelmistä

Tee-se-itse, hyvä vai huono idea?

Tee-se-itse, hyvä vai huono idea?Oletko sitä sorttia, että teet mieluummin hommat itse kuin palkkaat ammattilaisen säästääksesi kuluissa? Millaiset hommat teet itse; putkityöt, puutarhatyöt, autonkorjaukset vai seinän maalaukset? Kenties kaikki edelliset ja vielä vähän päälle?

Useimmat meistä ovat käteviä vähintäänkin jollakin alalla, ja teemme luonnollisesti juuri kyseiset hommat itse. Lisäksi suomalaiseen luonteeseen istuu tyypillinen ajattelu, jonka mukaan miltei kaikista hommista tulisi mieluiten selvitä itse. Kun hoitaa itse pienet remontit ja korjaukset säästää monasti pitkät pennit ammattilaisten palkoissa, ja useimmiten kyseiset pikkuhommat ovat myös rattoisaa ajanvietettä.

Usein siis ”tee se itse -periaate” on hyvä valinta, mutta aina ei välttämättä ole näin. Milloin siis kannattaa tehdä työ itse, milloin on syytä painaa pää ja pistää ammattilainen asialle?

Pienet helpot hommat = hyvä idea

Hyvä nyrkkisääntö on se, että pienet ja helpot hommat kannattavat ja ovat järkeviäkin tehdä itse. Homman helppous riippuu toki siitä, mitä kukakin parhaiten taitaa. Jos siis hallitset hieman automekaniikka, voit kätevästi vaihtaa itse esimerkiksi auton renkaat, ajovalojen polttimot sekä jäähdytysnesteet.

Puolestaan nikkaroinnin taitava henkilö voi itse asentaa vaikkapa laminaatit lattiaan ja pensselitaituri voi vetää uudet maalit seiniin. Voi siis sanoa että on hyvä idea tehdä itse sellaiset hommat mitkä hallitsee, ja ovat kohtuullisen helppoja. Ei edes taitavan tekijän siis kannata ottaa liian isoa hommaa omalle vastuulle, sillä nimenomaan jokin voi mennä pieleen, ja silloin lopputulos tuleekin kalliiksi ja rentoutumisen ja nautinnon sijasta saat palkkioksi pelkkää stressiä.

Itse tehty työ rentouttaa ja inspiroi

Työn tekeminen tai ainakin omien pikkuhommien hoitaminen on usein nautinto, joka rentouttaa ja inspiroi. Kun näkee valmista jälkeä, voi olla ylpeä aikaansaamisistaan ja tyytyväinen itseensä, vaikka tuloksen eteen onkin saanut hikoilla ja ponnistella.

Mukavan työn parissa murheet ja huolet unohtuu ja mieli rentoutuu, työnteko voi siis olla positiivista terapiaa. Mieti vaikka puutarhan hoitoa tai maalausta. Edellytyksenä on kuitenkin se, että tekijällä on aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä kiirehtimällä ei tule hyvää jälkeä missään hommassa. Sopivasti haastavat hommat opettaa tekijäänsä ja inspiroi ratkaisemaan ongelman, kuitenkin muistettakoon että liian suuria haasteita ei pidä ottaa jos ei halua nautinnon sijasta stressiä.

Säästä rahaa tekemällä itse

Itse tehty työ toki säästää rahaa, mutta vain järkevästi suunnitellen. Siispä itse tekevän on tiedettävä mitä tekee ja ennen kaikkea miten. Varaosat tai remonttivälineet on hankittava, ja osattava valita oikein ajatellen laatua ja toimivuutta. Tässä vaiheessa voi kääntyä ammattilaisen puoleen ja kysyä neuvoa esimerkiksi varaosaliikkeessä, jotta osaa valita oikeat talomaalit tai auton varaosat.

Hyvä keino hankkia tietoa ja apua suunnitteluvaiheessa on myös netistä löytyvät tee-se-itse-sivustot tai keskustelupalstat. Myös alan suurimmat jälleenmyyjät tarjoavat hyödyllistä tietoa kotisivustoillaan. Hankkimalla itse varaosat tai remonttimateriaalin voi säästää huomattavia summia, vertailemalla hintoja ja etsimällä tarjouksia. Tämä pätee myös silloin, kun päättää teettää itse työn ammattitekijällä. Jos kuitenkin päättää tehdä homman itse, voi säästää materiaalien lisäksi ammattilaisten palkkioissa. On hyvä muistaa, että loppujen lopuksi työ voi tulla kalliimmaksi, jos tekijän taidot ja tiedot eivät riitäkään. Tässä pätee sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ja järki on pidettävä mukana.

Työn laatu ja takuu

Itse tekeminen on hauskaa ja antoisaa, mutta ennen kaikkea silloin jos tulos on onnistunut ja laadukas. Toinen tärkeä seikka on itsetehdyn työn kestävyys ja takuu. Huolimattomasti tehty työ voi tulla kalliiksi, sillä sen voi joutua tekemään uudelleen, tai teettämään uudelleen ammattilaisen avulla. Usein erityisesti esimerkiksi kodinkoneiden asennukset, sähkötyöt tai putkiremontit tulee suorittaa ammattilaisten tekeminä, jotta vakuutus korvaisi mahdolliset vahingot tulevaisuudessa.

Milloin tee-se-itse on hyvä/huono idea?

Jos et ole vielä päättänyt oletko tee-se-itse -tyyppiä, vai tilaatko paikalle alan ammattilaiset, voi sinulle olla apua tästä yhteenvedosta joka listaa plussat ja miinukset:

Hyvä idea jos…

 • Taidat homman, pidät haasteista ja olet valmis oppimaan uutta.
 • Nautit tekemisestä, se rentouttaa ja inspiroi.
 • Kyseessä on pieni homma.
 • Haluat säästää rahaa.
 • Sinulla on aikaa
 • Vakuutus ei edellytä ammattitaitoista tekijää

Huono idea jos…

 • Et ole kätevä käsistäsi tai tarvittavaa apua ja opastusta ei ole saatavilla.
 • Itse tekeminen ei ole mielekästä tai inspiroivaa vaan päinvastoin stressaavaa.
 • Homma on liian haastava tai vaikea, kuten isot remontit tai sähkötyöt.
 • Turvallisuus ja vakuutus edellyttävät ammattitaitoista tekijää esimerkiksi kodinkoneiden asennuksissa.
 • Aikaa ei ole riittävästi.

Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi ja pyydä rohkeasti apua, kun sitä tarvitset. Parhaimmillaan itsetehty työ on tekijänsä ylpeys ja naapureiden kateuden kohde sen lisäksi, että korjaamon taskuun muuten mennyt pitkä penni on säästynyt. Pahimmillaan pieni remontti on pohjaton rahakaivo ja tulos omaa sekä muiden tieturvallisuutta vaarantava.

Privacy Policy