ALPINE-FINLAND.COM

ALPINE-FINLAND.COM

Infopaketti autojen multimediajärjestelmistä

Auton asettamat rajoitukset

Mitä rajoitteita auto asettaa laitteille?Elektronisten laitteiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti, ennen kaikkea digitaalisen teknologian kehityksen myötä. Useimmat meistä eivät enää tulisi toimeen ilman älypuhelimia, tabletteja ja rajatonta nettiliittymää. Peruutuskamerasta ja GPS-navigaattorista puhumattakaan! Rehellisesti kohottakoon kätensä se, joka vielä lukee pareista kokoontaitettavaa karttaa apukuskin penkillä.

Kyseisten laitteiden hinnat ovat kehityksen ja kysynnän myötä laskeneet, joten ne ovat miltei kaikkien ulottuvissa, samanaikaisesti tuotteiden valmistajat ovat hyödyntäneet markkinatilannetta, ja digitaalisia mobiililaitesovelluksia löytyy moneen harrastukseen ja arkiaskareeseenkin. Modernien laitteiden kehityksen myötä myös käyttäjän on opittava uusia valmiuksia. Laitteet on osattava asentaa ammattitaidolla, ja niitä on osattava käyttää oikein, jotta niistä olisi omistajalleen hyötyä.

Auton hifi-laitteet

Yksi merkittävimmistä kehityksen osa-alueista tässä yhteydessä on autojen mobiililaitteet. Monissa uusissa automalleissa kuuluu moderni navi-soitin jo vakiovarustukseen, mutta useimmissa malleissa alkuperäiset laitteet ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia verrattuna siihen mitä markkinoilta on saatavilla.

Musiikin ja multimedian ystävät voivat siis tutustua nettimyymälöiden valikoimaan, ja valita mieluisensa autohifilaitteiston suhteellisen edulliseen hintaan. Multimedian merkitys autoilussa ei kuitenkaan ole pelkkää mukavuutta tai ylellisyyttä, sillä modernien navisoittimien avulla itse ajosuorituskin helpottuu ja liikenneturvallisuus kasvaa. Ennen uusien multimedialaitteiden hankintaa on kuitenkin syytä tarkistaa niiden soveltuvuus omaan ajoneuvoosi, jotta asennusvaiheessa vältyttäisiin ikäviltä hankaluuksilta. Nyrkkisääntö ”oikea malli oikeaan merkkiin” ei petä.

Valikoima vaihtelee automerkeittäin

Ensimmäinen seikka, joka on siis syytä huomioida uusia laitteita hankittaessa, on niiden soveltuvuus juuri omaan ajoneuvoon. Monien valmistajien, kuten esimerkiksi Alpinen kotisivustolla voit klikata ensin oman automallin, ja etsiä tarjolla olevaa tuotevalikoimaa sen perusteella. Tällä tavalla voi olla varma laitteiden soveltuvuudesta juuri tiettyyn ajoneuvomalliin.

Esimerkiksi monet mobiilimediatuotteita valmistavat yritykset tekevät nimittäin yhteistyötä autonvalmistajien kanssa, taaten täten tuotteiden soveltuvuuden tiettyyn automalliin. Jos kuitenkaan et löydä esimerkiksi autohifilaitteistoa joka olisi suunniteltu juuri omaan automalliisi soveltuvaksi, on suositeltavaa ottaa yhteyttä tuotteiden jälleenmyyjään tai ammattiasentajaan. Jokaiseen autoon kyllä löytyy sopivat autohifilaitteet, mutta ehkä ei ole helppo osata valita juuri oikeita laitteita ilman ammattilaisen apua. Kysy rohkeasti toiseltakin henkilöltä kuin Herra Googlelta.

Laitteiden oikeanlainen asennus

Seuraava haastava vaihe uusien lisälaitteiden hankinnassa on niiden asennus ajoneuvoon. Uusien autojen elektroniikka on entistä monimutkaisempi ja yhtenäinen kokonaisuus. Pelkkä konepellin alle kurkistaminen ei riitä, vaan uusissa autoissa on monia elektronisia osia. Esimerkiksi auton radio on uusissa autoissa usein osa auton sähköjärjestelmää, mikä hankaloittaa uuden hifi-laitteiston asennusta. Niinpä väärin asennettuna voivat muut auton toiminnot vahingoittua tai lakata kokonaan toimimasta. Ei hyvä.

Toimivuus ja auton asettamat rajoitteet

Ehkä valitsisit uuteen autohifi-pakettiisi mahdollisimmat tehokkaat kaiuttimet, vahvistimen sekä viimeisintä mallia olevan soittimen, mutta ehkä se ei olisi paras valinta auton asettamien rajoitteiden kannalta.

Soitin on pystyttävä asentamaan kätevästi oikealle paikalleen ohjauspaneeliin, jotta se on kuskin nähtävillä mutta ei kuitenkaan häiritse ajonäkyvyyttä. Vahvistin ei ole kovinkaan iso laite, joten se mahtuu todennäköisesti autoon kuin autoon, tosin turhan isotehoinen laite ei aina ole tarkoituksenmukainen.

Uusia kaiuttimia valittaessa ja asennettaessa on myös syytä käyttää huolellista harkintaa. Kaksi keski- ja ylä-äänten kaiutinta asennetaan yleensä auton etuosaan, ja puolestaan kaksi matalien äänten toistinta asennetaan joko auton takaosaan takakonttiin. Ammattiasentajan avulla voi valita oikeat sijainnit kaiuttimille, jotta niiden kantavuus olisi ihanteellinen. Pienikokoisissa ajoneuvoissa on täten syytä huomioida kaiuttimien sijainti ja audiolaitteiden teho, jotta ne on toimivia auton kokoon nähden, eikä häiritse ajosuoritusta.

Omaleimaisuutta lisävarusteilla

Ajoneuvolta vaaditaan tänä päivänä viihtyvyyttä, tyyliä ja täydellistä toimivuutta, mutta samalla sen tulee vastata omistajansa tai ajajansa persoonallisuutta. Valmistajalta noudettu uusi auto on hyvin varustettu moderneilla toiminnoilla, mutta se on perusmalli, josta monasti puuttuu kyseinen persoonallisuus tai omaleimaisuus.

Erilaisilla lisävarusteilla ajoneuvosta saadaan juuri mieluinen ja ajonautinnosta tulee täysin eritasoinen. Automallista riippuen voit esimerkiksi valita erimalliset ja -kokoiset renkaat ja vanteet. Ennen kaikkea renkaiden valinnalla pyritään vaikuttamaan auton tyyliin ja ulkoasuun, nimittäin juuri oikeanmallisilla renkailla saadaan esimerkiksi urheilullisempi ulkonäkö ajoneuvolle. Juuri urheilullisuutta voidaan kohentaa muillakin konsteilla, kuten auton koriin asennettavilla siivillä, lisävaloilla tai turbo-asennuksilla.

Laki ja ajoturvallisuus otettava huomioon lisälaitteita asennettaessa

Lisälaitevalikoima on todella kattava, ja loppujen lopuksi vain mielikuvitus laittaa rajat sille, miten ajoneuvoa voi muokata mieluisekseen. Kuitenkin lisälaitteita asennettaessa on huomioitava ajoneuvon ominaisuudet ja se, mitä voi asentaa mihinkin vahingoittamatta auton ajettavuutta ja ajoturvallisuutta.

Tietyille lisälaitteille on olemassa myös lain asettamia rajoitteita, kuten esimerkiksi ajovalojen tehokkuus, moottorin pakokaasujen päästörajoitteet tai tummennetut ikkunaruudut. Ennen lisälaitteiden hankintaa ja asennusta on siis syytä tarkistaa toisaalta niiden soveltuvuus omaan ajoneuvomalliin ja toisaalta se, onko niiden asennus laillista ja turvallista.

Privacy Policy