ALPINE-FINLAND.COM

ALPINE-FINLAND.COM

Infopaketti autojen multimediajärjestelmistä

Multimediajärjestelmien kehitys

Autojen ja multimediajärjestelmien kehitysDigitaalitekniikan nopea kehitys näkyy myös autoissa olevissa moottoritekniikan ohjausjärjestelmissä sekä audiovisuaalisissa järjestelmissä. Entisen autoradion sijaan autoissa on tietokonepohjainen multimediajärjestelmä, joka antaa tietoa esimerkiksi keliolosuhteista, auton polttoaineen kunkin hetkisestä polttoaineen kulutuksesta, opastaa navigoinnissa tarjoamalla karttajärjestelmiä, elokuvien ja TV:n katselumahdollisuuksia ja upeita hifi-tason musiikkielämyksiä.

Joissain järjestelmissä systeemiä ohjataan kosketusnäytöiltä, aivan kuten tavallista tablettia tai iPadia. Systeemiin on lisäksi saatavana erilaisia sovelluksia, joita voi tarpeen mukaan ladata autonvalmistajan omalla nimellä tai järjestelmälle varta vasten perustetuista kaupoista.

Turvallisempaa ajoa

Multimediajärjestelmä helpottaa ajamiseen liittyvää turvallisuutta, sillä sen kautta voi esimerkiksi äänikomennoilla ohjata auton valoja ja ovien lukitusta. Reittiohjeet tulevat sekä puheella että visuaalisina, 2D:nä tai 3D- eli satelliittikuvana, ja kertovat paitsi sen hetkisen sijainnin, myös määränpäässä olevat vapaat pysäköintipaikat.

Matkan varrella olevat liikennettä haittaavat esteet ja tietyöt päivittyvät reaaliajassa, samoin systeemi varoittaa vaikkapa nopeusvalvontakameroista. Reitin varrella olevista palveluista saa tietoa halutessaan. Järjestelmät toimivat yhdessä esimerkiksi älypuhelimen kanssa, jolloin esimerkiksi soitettaessa puhelun ei tarvita erillistä handsfree-laitteistoa vaan järjestelmä toimii ikään kuin puhelimena. Se hyödyntää halutessasi automaattisesti puhelimellesi tallennettuja numerotietoja.

Apple CarPlay ja Google Android Auto -järjestelmät ovat tarjolla useiden autonvalmistajien multimedialaitteisiin, jolloin laite toimii haluttaessa kuten tavallinen tietokone, tarjoten lähes ehtymättömän määrän sovelluksia. Molemmat järjestelmät myös lukevat ääneen saapuneet tekstiviestit.

Kamera kertoo kaiken

Nykyiset laitteet tarjoavat pysäköintiapua varoittamalla pysäköidessä mahdollisista esteistä. Amerikkalaisella luksuskatumaasturien valmistajalla on tarjolla 365-asteen kamerajärjestelmä, joka näyttää koko auton ympäristön. Erilaiset sovellukset, jotka tunnistavat auton sijainnin tiellä ja etäisyyden muihin tielläliikkujiin varoittaen poikkeavaisuuksista ovat tehneet tuloaan ja pohjustavat itseajavien autojen tuloa markkinoille. Jarruassistentit, toisin sanoen automaattiset jarrutussysteemit ovat jo arkea, samoin peruutustutkat.

Autojen älykkäät multimediajärjestelmät ovat tuoneet mukanaan tietosuojaan liittyviä ongelmia, laitteisto kun kerää dataa aina autoa käytettäessä. Se saattaa rekisteröidä tapahtumia ja ajokäyttäytymistä, joka sitten saatetaan autoa huollettaessa tarkistaa käyttää hyväksi. Myöskin kartta- ja navigointisovelluksissa käytettävä GPS-paikannusjärjestelmä tietää periaatteessa auton sijainnin joka hetki, ja oikeanlaisen sovelluksen avulla kertoo esimerkiksi auton nopeuden.

Datan käsittelyssä tulee olla tarkkana

Positiivisena voidaan pitää markkinoilla jo olevaa diagnostiikkalaitetta, joka pilvipalveluiden kautta lähettää auton omistajille tietoa, milloin on auto vietävä huoltoon, katsastukseen tai vian sattuessa ohjattava lähimpään korjaamoon. Tämä on kuitenkin aiheuttanut ongelmia autojen huoltoon liittyen. Autonvalmistajat saattavat pantata sovelluksen tietoja, mikä taas saattaa tehdä ulkopuolisen huollon suorituksen mahdottomaksi, koska pääsyä tarpeelliseen dataan ei ole. Toisaalta älykäs laitteisto saattaa myös kerätä tietoja autonkäyttäjistä, vaikkapa ajotavoista tai muusta, ja dataa saatettaisiin käyttää esimerkiksi kohdennettuun markkinointiin. Tätä voisi kutsua älykkäiden multimedialaitteiden pimeäksi puoleksi. Lainsäädännöllä yritetään säännellä tätäkin, mutta koska kehitys on nopeaa, ei lainsäädännöllä ole mitään mahdollisuuksia ehtiä mukana.

Asennus omaan automalliin

Yleensä kyseiset multimedialaitteet ovat autoihin jo tehtaalla asennettuja, mutta markkinoille on tullut myös jälkiasennettavia laitteistoja. Alpine on esitellyt Applen CarPlay-järjestelmää hyödyntävän laitteiston, joka on mahdollista asentaa jälkikäteen. Automallista riippuen jälkiasennettu malli tarjoaa lähes samat ominaisuudet kuin valmiiksi tehtaalla asennettukin, auton mittaritiedot mukaan lukien. Systeemi toimii iPhonen kanssa langattomasti, aikaisemmin tarvittua Lightning-kaapelia ei siis tarvita.

Sekä Applen CarPlay että Android Auto -järjestelmät ovat saatavilla molemmat yli kahteensataan automalliin. Suuri osa automalleista tukee molempia sovelluksia. Uusinta uutta ovat myös esimerkiksi Nokian esittelemät HERE-navigointijärjestelmät, joissa informaatio heijastetaan auton tuulilasille samalla tavoin kuin moderneissa hävittäjälentokoneissa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi mittareiden antaman tiedon seurantaa ilman, että katsetta tarvitsee laskea tuulilasista. Sovellukseen voi yhdistää useita erillisiä näyttöjä, joista osa voi esimerkiksi kertoa dataa auton nopeudesta ja kierrosluvun samalla kun toinen opastaa navigoinnissa. Tämäkin järjestelmä tukee sekä Applen että Androidin järjestelmiä, eli valmistajat voivat halutessaan käyttää HERE-palvelua laitteissaan.

Arveluttava kehityssuunta

Autonvalmistaja Tesla, joka on tunnettu sähköautoistaan sekä muutenkin ajankohtainen Suomessa, on lanseerannut paljon uutuuksia alalle. Mielenkiintoinen sovellus on esimerkiksi Apple Watch -älykellolla suoritettava komento, joka peruuttaa auton ulos tallista automaattisesti odottamaan kuljettajaa. Sama sovellus aukoo ja lukitsee auton ovet riippumatta siitä, missä päin maailmaa sovelluksen käyttäjä on. Jos sillä nyt paljon käytännön arvoa on, että pystyt vaikka rantalomalta Espanjasta lukitsemaan tai avaamaan Suomessa sijaitsevan autosi ovet.

Kun tarkastelee älykkäiden multimedialaitteiden sekä niihin liitettyjen sovellusten ja laitteistojen kehitystä, tulee joskus miettineeksi mihin tämä kaikki tulevaisuudessa voi johtaa. Meistä rekisteröidään yhä enemmän ja enemmän tietoa erilaisiin tietokantoihin, joita sitten saatetaan käyttää hyväksi esimerkiksi suunnatussa mainonnassa. Sekin pieni yksityisyyden linnake, jonka auto on tähän asti tarjonnut, on joutumassa tietotekniikan avulla rekisteröitäväksi.

Toivottavasti tähän ei mennä, sillä pimeästä puolesta huolimatta autojen älykkäät multimedialaitteet ovat tuoneet ja tuovat autoiluun uusia ulottuvuuksia ja nautintoja, joita ei vielä kymmenen vuotta sitten voinut edes aavistella.

Privacy Policy