ALPINE-FINLAND.COM

ALPINE-FINLAND.COM

Infopaketti autojen multimediajärjestelmistä

Autohifi-opas

Autohifi-opasAutoilun ystävä vaatii tänä päivänä ajoneuvoltaan paljon muutakin kuin laadukkaan ja luotettavan menopelin. Teknologian kehityksen myötä on tarjonta kasvanut hyvin kattavaksi. Pelkästään automalleja on tuhansittain mistä valita, ja ennen kaikkea niihin on valittavissa juuri oman mielen mukaiset lisävarusteet ja ominaisuudet. Mausteita löytyy jokaiseen makuun.

Laadukas ja nautinnollinen ajokokemus muodostuukin tänä päivänä pitkälti juuri auton lisävarusteista, kuten multimedia laitteet, langattomat säätimet, TV-näytöt tai navigaattorit. Kyseiset varusteet kuuluvatkin monasti integroidusti samaan laitteeseen, joten samalta kosketinnäytöltä voi kätevästi säädellä kaikkia toimintoja. Asiakas edellyttää ajoneuvoltaan monenlaisia moderneja sovellutuksia, ja useat automallit valmistetaankin jo hyvin kattavalla hifivarustuksella.

Mistä aloittaa autohifi-asennus?

Uusi auto, jonka tuore omistaja tuo kaupasta, sisältää äänentoistolaitteiston, mutta ongelma on usein se, että kyseinen alkuperäinen laitteisto on perusmallia, jonka laatu ei useinkaan ole kovin hyvä. Tämä johtuu siitä, että autonvalmistaja haluaa mieluiten pitää hifi-laitteiston hinnan mahdollisimman alhaisena.

Jos siis kuljettaja tai takapenkkiläiset haluavat tyyliä ja laatua äänentoistolaitteistoon, on syytä hankkia ja asentaa erilliset laitteet. Laitteita hankittaessa on syytä kysyä neuvoa jälleenmyyjältä tai perehtyä nettimyymälän tarjoamaan informaatioon, varmistaakseen että kyseinen laitteisto soveltuu juuri tiettyyn automalliin. Modernien autojen äänentoistolaitteisto on osa sähköjärjestelmää, jolloin uuden hifi-järjestelmän asentaminen on entistäkin haasteellisempaa ja vaatii ammattiosaamista. Sopiva malli on helpoin selvittää etukäteen kuin olettaa sokeasti yhden mallin sopivaan kaikkeen.

Soitin, kaiuttimet ja vahvistin

Perusvarustukseen kuuluvat soitin, vahvistin ja kaiuttimet, jotka löytyvät paikalliselta jälleenmyyjältä tai netistä. Sivustoja, joilla voit vierailla ja joista löydät hyvän valikoiman tuotteita sekä paljon hyödyllistä tietoa, on esimerkiksi AutoStudio, powerset tai Alpine-tuotteiden kotisivusto.

Kun laitteet on hankittu ja niitä ruvetaan asentamaan, niin yleensä auton etuosaan asennetaan kaksi kaiutinta, sekä keski- että ylä-äänille, ja auton takaosaan puolestaan sijoitetaan kaksi kaiutinta tai subwooferia toistamaan matalia, mahanpohjaa värisyttäviä taajuuksia. Vaihtoehtoja on paljon, riippuen siitä miten laadukasta äänentoistoa halutaan saada aikaan, mutta kyseisellä peruspaketilla pärjää jo pitkälle. Vaativammatkin musiikin ystävät tulevat nauttimaan kuuntelukokemuksesta.

  • Radiosoittimet

Soittimella tarkoitetaan itse radiota, joka tänä päivänä on usein digitaalinen integroitu multimediakeskus. Modernimmissa malleissa on kosketusnäyttö, josta hallitaan musiikin lisäksi esimerkiksi navigointitoimintoja. Erilaisia soittimia löytyy markkinoilta runsaasti ja hinta riippuu luonnollisesti toiminto-ominaisuuksien laadusta ja määrästä. Edullisimman soittimen autoonsa saa runsaalla sadalla eurolla ja arvokkaimmat mallit puolestaan ovat lähellä 2000 euroa.

Mitä kaikkea saa 100 euron soittimella? Hinta ei ole paha, etenkään siihen nähden mitä siihen sisältyy, vaikka itse soitin muistuttaakin enemmän perinteistä auton radiovastaanotinta. Esimerkiksi Alpinen 119 euron mallissa UTE-72BT on USB-liitäntä, mahdollisuus säädellä basson tasoa sekä Bluetooth-toiminto, jonka välityksellä voi kuunnella musiikkia langattomasti kännykästä. Tämän lisäksi AppDirect-toiminto mahdollistaa muun muassa Spotifyn tai Deezerin toiston ja navigoinnin iPodin ja iPhonen välityksellä. Bluetooth-toiminto mahdollistaa kädet vapauttavat handsfree-puhelut sekä ilmoittaa saapuneista tekstiviesteistä äänimerkeillä.

Voi siis huoletta todeta, että jo 100 eurolla saa laadukkaan ja monipuolisen soittimen, mutta vaativimmille autoilijoille ja musiikinystäville löytyy paljon enemmänkin. Moderneimmat ja arvokkaimmat soittimet ovatkin suunniteltu niille, jotka haluavat olla askeleen edellä multimedian maailmassa. Yksi tällainen vaihtoehto on esimerkiksi Alpinen 8” kosketusnäytöllä varustettu navi-soitin.

Tässä laitteessa on kaikki edullisemman version tarjoamat ominaisuudet, mutta myös esimerkiksi sisäänrakennettu navigointitoiminto, joka on valmiiksi päivitetty uusimmilla kartoilla lisäten täten liikenneturvallisuutta. Tähän navi-soittimeen voidaan liittää useita lisätoimintoja, kuten peruutuskameran tai matkapuhelimen, jolloin ääni ja kuva siirtyvät digitaalisena suoraan navi-soittimeen.

  • Kaiuttimet, joista kuuluu

Kaiuttimien valinta autoon ei ole kenties yhtä haasteellista kuin soittimen valinta. Joitakin vaihtoehtoja löytyy kuitenkin, ja kriteerinä valinnalle on ennen kaikkea tehokkuus ja ulkonäkö. Ennen ostoa on syytä varmistaa laitteiden soveltuvuus valitsemaasi soittimeen sekä kyseessä olevaan automalliin. Hinta vaihtelee jälleen laadun mukaan noin 100 eurosta runsaaseen 300 euroon.

  • Vahvistin pitää rytmiä yllä

Jotta auton uusi peruspaketti olisi täydellinen, tarvitsemme vielä sopivan vahvistimen. Nimensä mukaisesti vahvistimen tehtävänä on vahvistaa ohjelmalähteestä saatavaa matalatasoista signaalia, jonka avulla ulostuloteho maksimoituu. Joissain malleissa on myös prosessoriohjattu lämmönhallinta, joka estää vahvistimen kuumenemisen ja täten mahdolliset säröt musiikin toistossa. Vahvistimien hinnat vaihtelevat laadusta ja tehosta riippuen, edullisimman vaihtoehdon saa noin 150 eurolla ja tehokkaimmat versiot voivat maksaa liki 700 euroa.

Autohifilaitteet ovat tulleet jäädäkseen

Multimedialaitteet helpottavat autoilua ja tuovat siihen lisänautintoa, joten on ymmärrettävää että niistä on tullut viime vuosina todellinen myyntibuumi. Kehityksen edistyessä erilaisten multimedialaitteiden hinta on laskenut, ja uskottavasti laskee edelleen, mikä myös kasvattaa niiden suosiota. Laitteisiin on yhdistettävissä erilaisia mobiilisovelluksia, jotka ilmoittavat esimerkiksi koska öljy tulisi vaihtaa.

Privacy Policy